Çeşitli Enfeksiyöz Nedenlere Bağlı Olarak Kadınlarda Meme Dokusunun İltihaplanması: Mastit
Mastit yani meme dokusunun iltihabı, özellikle bebek emziren kadınlarda görülen ve meme dokusunda çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Meme dokusunda hassasiyet, ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler ile kendisini gösteren bu rahatsızlık toplumda oldukça yaygın görülen bir durumdur. Mastit nedeni nedir, belirtileri nedir ve nasıl oluşur gibi soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak bulabilirsiniz.
Mastit yani diğer adıyla meme dokusunun iltihabı yaygın olarak emzirme dönemindeki kadınlarda görülse de erkeklerde ve diğer kadınlarda da görülebilmektedir. Emzirme dönemindeki kadınlarda daha yaygın görülmesinin sebebi ise henüz emzikten kesilmemesi gereken bebeğin zamanından önce emzikten kesilmesi olarak gösterilmiştir. Meme dokusunda iltihap görülse de uzman doktorlar çocuğun emzirilmeye devam etmesi gerektiğini annelere söylemektedir.
Mastit yani meme dokusunun iltihaplanması oluşum nedenlerine ve ortaya çıkardığı belirtilere göre farklı gruplara ayrılmaktadır. Bunlar;
Bazı mastit vakalarında emzirme veya hamileliğin etkisi yoktur. Bu mastit vakaları periduktal mastit olarak adlandırılmaktadır ve zuska hastalığı şeklinde de bilinmektedir. Bu mastit türü genellikle sigara tüketimi olan genç kadınlarda görülmektedir.
Emziren annelerde yaygın olarak görülen mastit ise puerperal mastit olarak adlandırılmaktadır. Hala emzirme döneminde olan bebeğin sütten kesilmesinden dolayı görülen bu mastit türünde meme ucunda çatlaklar ve meme içindeki süt kanallarında daralma görülebilmektedir.
Diğer bir mastit türü ise granülomatöz mastittir. Günümüzde halen bu mastit türünün neyden dolayı kaynaklandığı bilinmemektedir. İdiyopatik granülomatöz mastit olarak da adlandırılan bu hastalık memede şişlik, kist ve kızarıklık gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalarda granülom adı verilen yapılar da oluşabilmektedir.
Mastit teşhis ve tedavisi bu mastit türlerine göre belirlenmekte ve planlanmaktadır.
Mastitin Belirtileri Nelerdir ?
Mastit yani bilinen diğer adıyla meme iltihabında meme dokusunda birçok belirti ve bulgu ortaya çıkabilmektedir. Bunlar;
- Meme dokusunda kızarıklık
- Meme dokusunda dokunma ile artış gösteren ağrı ve hassasiyet
- Meme dokusunda yanma
- Yüksek ateş
- Meme dokusunda sertleşme
- Meme ucundan iltihap akıntısı gibi belirtiler mastit vakalarında yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır.
Mastitin Nedenleri Nelerdir ?
Mastit yani meme iltihabı yaygın bir şekilde çocuk emziren kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar ise buna neden olarak bebekteki veya çevredeki çeşitli mikroorganizmaların meme dokusundan içeri girmesi göstermektedir. Bunun yanı sıra özellikle sütten erken kesilme nedeniyle tam olarak boşaltılmayan süt varlığı da mastite yaygın bir şekilde neden olmaktadır. Ayrıca meme estetiği, piercing vs. uygulamalar da meme dokusunun iltihaplanmasına neden olarak mastit oluşmasına neden olmaktadır.
Bebeği ve kendisinin sağlığı yerinde olan kadınlarda mastit hastalığının görülmesi çok düşük bir ihtimalle gerçekleşir. Ancak boşaltılamayan süt kanalları ve meme başındaki çatlaklar mastitin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra menopoz, hormonal değişiklikler ve meme kanseri gibi nedenler de meme dokusunun iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Mastitin Tedavisi Ve Bakımı Nasıldır ?
Mastit her ne kadar ciddi bir sağlık problemi olmasa da kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Meme dokusunun iltihabında kullanılan en yaygın tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Ancak genel cerrahi doktorlarının önerisi doğrultusunda tam olarak tedavinin uygulanması gerekmektedir. Eğer tedavi uygun bir şekilde yerine getirilmezse hastalık kendisini tekrarlayabilir ya da daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.
Mastit hastalığında kullanılan antibiyotik tedavileri çoğunlukla işe yaramaktadır ancak işe yaramadığı durumlarda çeşitli kültür testlerinin yapılması ve hastalığın direncinin belirlenmesi ve ona uygun ilaçların seçilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler için anne ve bebeği etkilemeyecek ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlarda tercihen parasetamol ve ibuprofen gibi etken maddeler kullanılmaktadır.
Uzman doktorlar mastit olan annelerin bu hastalığa rağmen bebeklerini emzirmeye devam etmeleri gerektiğini söylemektedirler. Bu şekilde memedeki süt kanallarının tıkanmasına neden olan süt boşalır ve hastalık daha kısa sürede iyileşme gösterir. İlerleyen vakalarda ise apse oluşumu görülebilmektedir. Bu durumda cerrahi tedavi yöntemleri ile apsenin boşaltılması gerekebilmektedir. Apse oluşan mastitler bazen meme kanseri ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle cerrahın hastalığın tanısını iyi bir şekilde koyması ve ona uygun ameliyat planlaması yapması gerekmektedir.