Nüfusunun yüzde sekseni köylü olan bir tarım toplumu, nasıl oldu da sadece kırk yıl içinde Doğu Bloku’nun en büyük elektronik ve bilgisayar üreticisi haline geldi? Kayıt Dışı İktisat’ın "Ülke Ekonomileri" serisinde bu kez sınır komşumuz Bulgaristan’ı inceliyoruz.
1878 Berlin Antlaşması’ndan 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadar olan bu ilk bölümde; Balkanların Prusyası olma hayallerini, Aleksandır Stamboliyski’nin radikal köylü ütopyasını ve İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın ekonomik gölgesini konuşuyoruz. Ardından, Sovyet modelini yerel koşullara uyarlayan "Vitoşa Modeli" ile ağır sanayiye geçişi, Todor Jivkov’un 35 yıllık uzun durgunluk dönemini ve 1989’da yüz binlerce Bulgaristan Türkü’nün yurtlarını terk etmek zorunda kaldığı "Büyük Göç"ün yıkıcı ekonomik faturasını masaya yatırıyoruz.
Ortak bir coğrafyayı ve tarihi paylaştığımız Bulgaristan’ın iktisadi serüveni, aslında Türkiye’yi anlamak için de önemli dersler barındırıyor. Serinin devamını kaçırmamak için kanala abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın. Özellikle Bulgaristan göçmeni ailelerin hikayelerini yorumlarda bekliyorum!
Sen de Ekonomistsin adlı çocuk kitabımı (8-14 yaş) almak için
https://www.amazon.com.tr/Sen-Ekonomistsin-Ceyhun-Elgin/dp/6254184788/
https://www.bkmkitap.com/sen-de-ekonomistsin
https://www.kirmizikedi.com/sen-de-ekonomistsin-p-7310
Bu Hesapta Bir Gariplik Var: Ekonomi ile Kandırılmak adlı kitabımı satın almak için:
https://www.amazon.com.tr/Hesapta-Bir-Gariplik-Var-Kand%C4%B1r%C4%B1lmak/dp/6254184079/
https://www.kirmizikedi.com/bu-hesapta-bir-gariplik-var-ekonomi-ile-kandirilmak-p-7135
https://www.kitapyurdu.com/kitap/bu-hesapta-bir-gariplik-var-ekonomi-ile-kandirilmak/721419.html
https://www.bkmkitap.com/bu-hesapta-bir-gariplik-var?srsltid=AfmBOorUfrJwgP8mS4Haer9A_nqSfZ7cCFB53WOvoHpdneIFxs-lA1I3
🌐 Beni Takip Edin:
X/Twitter: https://x.com/CeyhunElgin
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ceyhun-elgin-58979136/
Bluesky: https://bsky.app/profile/ceyhunelgin.bsky.social
Kanalı desteklemek için: https://www.youtube.com/channel/UCFrDHMXMBvxkPryv1qRxhtw/join

