İSG kursu düzenleyen ESGO’dan aldığımız bilgilere göre iş güvenliği uzmanları Kobilerden büyük sanayi kuruluşlarına pek çok işletmede görev almakta. Bu geniş iş imkanları sayesinde üniversite mezunu pek çok kişi kursa katılarak iş güvenliği uzmanı olmak istiyor.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmak için önemli. İş sağlığı ve güvenliği ekonomik, sosyal ve teknik nedenlerle gittikçe önem kazanmakta ve daha çok ilgi çeken bir konu haline gelmekte. İş sağlığı ve güvenliği konusu sanayinin gelişmesi ve işçilerinin artması ile daha büyük önem kazanmakta. Bunun nedeni, sanayideki çalışma ortamında iş kazaları ve meslek hastalıklarına daha sık rastlanması ve olumsuz çalışma koşulları sonucu ortaya çıkan sakatlıklar ve ölümlerin artmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan çalışanlar daha verimli çalışıyor ve hata oranında ciddi anlamda düşüş sağlanıyor. Bu nedenlerle iş güvenliği, uygulanılması gereken yasal zorunluluk olarak değil, işletmeyi daha sağlıklı, daha kaliteli konuma getiren bir kültür olarak kabul edilmelidir.
İSG kursu düzenleyen ESGO’dan aldığımız bilgilere göre iş güvenliği uzmanları Kobilerden büyük sanayi kuruluşlarına pek çok işletmede görev almakta. Bu geniş iş imkanları sayesinde üniversite mezunu pek çok kişi kursa katılarak iş güvenliği uzmanı olmak istiyor.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri
İş güvenliği uzmanları İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı’na uygun olarak işyerinde gerekli çalışmaların yapılmasını sağlar. İş güvenliği uzmanlarının görevleri arasında işyeri temsilcisine ve çalışanlara rehberlik yapmak, işyerinin risk değerlendirmesini yaparak olası iş kazalarının önüne geçmek, çalışma ortamını gözeterek olumsuz durumların giderilmesini sağlamak, çalışanların eğitim almasını sağlamak yer alır. İş güvenliği uzmanları ayrıca işyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması ve yürütülmesi aşamalarında işverene danışmanlık hizmeti verir.
İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Alanları
İş güvenliği uzmanları birçok farklı sektörde çalışabilir. Bunlar arasında maden sahaları, gıda üretim fabrikaları, sağlık malzemesi üretim fabrikaları, mobilya ve ev eşyası üretim fabrikaları, otomotiv sanayileri ve hastaneler yer alır. Bu işyerlerinde işyeri temsilcisine ve çalışanlara rehberlik yapmak, işyerinin risk değerlendirmesini yaparak olası iş kazalarının önüne geçmek, çalışma ortamını gözeterek olumsuz durumların giderilmesini sağlamak, çalışanların eğitim almasını sağlamak gibi görevleri yerine getirir. İş güvenliği uzmanları ayrıca işyerindeki tehlikeleri mevzuata göre giderirler ve iş yerini yönetmeliklere uygun belirlenen sağlık ve güvenlik standartlarına göre denetlerler.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş güvenliği uzmanı olmak için öncelikle üniversitelerin mühendislik, fen ve mimarlık bölümlerinden ya da dört yıllık veya iki yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden mezun olmak gerekmekte. Daha sonra Bakanlığın yetkilendirdiği eğitim kurumları aracılığıyla İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi’ne katılıp ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda 2 kez ÖSYM tarafından düzenlen İSG sınavından geçerek sertifika almak gerekmekte.