Ne inişi, havada asılı kaldık. Doları tutamadık itirafı. En kötüsüne hazırlanıyorlar. Meğer 19 Mart nimetmiş. 19 Mart lanet içindeki nimetmiş. Merkez Bankası tarihinde eşi benzeri yok. Para krizini itiraf etti. Devalüasyonu da itiraf etti. En pahalı dolar oyununa devam.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 19 Mart’ta başlaşan çöküşe dair Merkez Bankası’ndan ilk yorum geldi. TCMB Başkanı Yardımcısı Cevdet Akçay Londra’da başka neleri itiraf etti?

Öğretmenler gibi kamu mühendislerinin maaşları da yerde sürünüyor. Asgari ücrete ara zam yok. Yaş çay alım fiyatı 25,44 TL. Rizeli ateş püskürdü. İstanbul’da şebeke suyuna yüzde 10 zam geldi.

Akçay’ın itiraf ettiği para krizi ve devalüasyon (https://tr.investing.com/currencies/usd-try-chart) nedir?

Merkez Bankası’nın kendisine sakladığı tedbirler neler olabilir? Böyle bir beyan ne mânâya geliyor? Batan batacak… 4 aylık bütçe açığı 886 milyar TL. Faiz ödemeleri yüzde 100 arttı. 4 ayda 800 milyar TL’ye yakın vergi geliri faize gitti.

Ahmet Nazif Zorlu’nun zor günleri. Vestel Elektronik’in zararı 5 milyar TL’yi aştı. Borsa İstanbul’da (https://www.investing.com/indices/ise-100-chart) bankalar hariç 515 şirketin 257’Sİ ilk çeyreği zararla kapattı. 515 şirketin net kârı yüzde 70 azalarak, 125 milyar TL’den 37 milyar TL’ye geriledi.

Günün sorusu: Altında tamam mı, devam mı? Spot altın ons (https://tr.investing.com/currencies/xau-usd-chart) fiyatı tarihi dipten döndü ve yönünü tekrar yukarı çevirdi. Gümüş 32 dolar üzerinde öyle sağlam durdu ki adeta, "47 dolar, bekle geliyorum." dedi.

Para krizi nedir? Bir memleketin parasına (TL) güvenin kaybolması sebebiyle spekülatif fonların ülkeyi terk etmeye başlamasıdır.

Merkez Bankası’nın bütün destekleme çabalarına rağmen mevcut kur kontrolden çıkar ve millî para devalüe edilir veya tamamen dalgalanmaya bırakılır.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay: “Kısa vadeli faizler üzerinde kontrolü kaybetmiştik.
O zaman (19 Mart) bu rezerv kayıplarının (58 milyar dolar) önemli olması sonucunda lanetin içindeki nimeti gördük. Bu nimet bizi gerçek mânâda direksiyona oturttu. Yavaş yavaş rezervleri geri kazanıyoruz.” #dolar #euro #bist

00:00 – 01:41 En kötüsüne hazırlanıyor. Doları tutamadık itirafı
01:41 – 04:17 Hükûmet maaşları düşürürken herkes birbirine bakıyor
04:17 – 09:11 Kamuda mühendis maaşları da sürünüyor
09:11 – 13:09 Asgari ücrete ara zam yok, çünkü umurlarında değil
13:09 – 16:20 TCMB Başkan Yardımcısı para krizini itiraf etti
16:20 – 20:10 19 Mart lanetin içindeki nimetmiş!
20:10 – 24:00 Merkez Bankası’nın hesap hatası
24:00 – 30:57 TCMB en kötüsüne hazırlanıyor
30:57 – 36:00 TCMB’nin kendisine sakladığı tedbirler ne?
36:00 – 39:29 Faiz lobisinden güçlü lobi yok Türkiye’de
39:29 – 44:30 Rezervler artmadı, azaldı
44:30 – 48:35 Zorlu’nun en zor günleri, Vestel çakıldı
48:35 – 57:34 Borsa’da yine gel gel tuzağı ve zirveden satış…
57:34 – 1:04:30 Altında tamam mı, devam mı?
1:04:30 – 1:10:22 Gümüş 32 dolar üzerinde öyle sağlam durdu ki!

Ayrıcalıklardan faydalanmak için videonun hemen altındaki "KATIL" butonuna tıklayın ve size uygun paketi seçin: https://www.youtube.com/channel/UCPwPQQlcsFqhM9ckiPzzYjA/join
____________________________________________
NOT: Burada yayımlanan analiz ve yorumlar "yatırım danışmanlığı" çerçevesindeki bilgiler değildir.
____________________________________________
Destek olun: https://bit.ly/turhanbozkurt_patreon
Abone olun: https://bit.ly/turhanbozkurt
Twitter: https://bit.ly/turhanbozkurttwitter
Facebook: https://bit.ly/turhanbozkurtfacebook
e-posta: turhanbozkurt0@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir