Türkiye’de alüminyum sektörünün büyük üreticilerinden, alüminyum folyo üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük iki üreticisinden biri olduğu belirtilen Assan Alüminyum, pandemiye rağmen yatırımlarına devam ediyor. Son 2 yılda yaklaşık 60 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştiren şirket, 2021-2024 döneminde de değeri 95 milyon dolara ulaşacak, üretim kapasitesini 360 bin tonun üzerine taşıyacak önemli yeni yatırımlar planlıyor.
Verilen bilgiye göre, gerçekleştireceği yeni yatırımlarında sürdürülebilirliği odağına alan şirket, ”Geleceği tüketmeden üretiyoruz” sloganı doğrultusunda üretimden yönetime, tedarik zincirinden geri dönüşüme uzanan geniş bir yelpazede bütüncül bir sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsiyor.
Şirket, Tuzla ve Dilovası’ndaki üretim tesislerinin yıllık elektrik enerji tüketimine eş değer temiz enerji üretimini Manavgat’ta bulunan yenilenebilir enerji üretim tesisi ile gerçekleştiriyor. Temiz enerji üretimine istinaden aldığı I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikaları sayesinde kapsam 2 salımlarının tamamını dengeleyebiliyor. Ek olarak Dilovası tesisine entegre, geri dönüşümü sonsuz kez ve yüzde 100 oranda mümkün olan alüminyumun geri kazanabileceği bir geri dönüşüm tesisi de bulunuyor.
”Yeni yatırımların odağı sürdürülebilirlik olacak”
Konuyu değerlendiren Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, “Güvenilirlik, esneklik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik değerlerimiz ışığında faaliyetlerimizle hem ülke ekonomimize katma değer üretmeye hem de dünyamıza ve çevremize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik şirketimizin en önemli gündem maddesi. Global alüminyum sektörü inisiyatifi ASI’dan (Aluminium Stewardship Initiative) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesislerimizin, hem de geri dönüşüm tesisimizin sürdürülebilirliğini tescil edici nitelikte olan provizyonel Sürdürülebilirlik Performans Standardı Sertifikası’nı da aldık. 2024 yılına kadar planladığımız yeni yatırımların odağında sürdürülebilirlik yer alacak” dedi.
Çevre dostu olacak
Assan Alüminyum’un yeni yatırımlarından soğuk hadde hattı yatırımı ve eski soğuk hadde hattının kapsamlı modernizasyonunun hem üreteceği katma değer hem de sürdürülebilirlik açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Güngör, şu bilgileri verdi: “4 yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz yatırımlar arasında yer alan Achenbach firması ile stratejik işbirliğimiz sonucunda anlaşmasını yaptığımız yeni soğuk hadde hattımız ve eski soğuk hadde hatlarımızın kapsamlı modernizasyonu ile daha da güçleneceğiz.
Güçlü, modern ve üstün teknolojik özelliklere sahip yeni soğuk hadde hattımız, sofistike ölçümleme ve kontrol sistemleriyle tüm süreci tam otomasyon ile kontrol altında tutuyor ve yüksek ürün kalitesi sağlıyor. Ek olarak elektrik sarfiyatı ve verimlilik açısından sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik önemli bir yatırım olacak olan hat rejeneratif sistemli tahrik sistemi ile daha az elektrik tüketimi sağlayacak. Yatırımın tamamlayıcı ünitesi olan ‘airpure’ hava temizleme sistemi ise hadde bacasından buharlaşan hadde yağını hava üfleme sistemi ile ayrıştırarak daha da çevre dostu hale getiriyor.
Ayrıca kademeli olarak satınalımını planladığımız önce 3, sonraki sene 2 döküm hatlarımızla birlikte, toplam döküm hattı sayımız 3 sene içinde 24’e ulaşacak, böylece Avrupa ve Amerika’nın en büyük sürekli döküm kapasitesine sahip olacağız. Yine bu yatırımlara ek olarak döküm tesislerimizde karbon salımımızı daha da düşürerek filtrasyon sistemi kurma planımız mevcut. Yatırımlarımız bu sayede şirket olarak karbon ayak izimizi azaltma hedefimize de önemli katkı sağlayacak. Son olarak bu hatlar hem alüminyum rulo ve levha, hem de folyo ürünleri üretme kabiliyetine sahip olmasıyla da özel. Bu sayede yatırımımızla farklı pazar segmentlerine ürün üreterek esneklik değerimize olan bağlılığımızı ve etkin risk yönetimimizi ön plana çıkarıyoruz. Sürdürülebilirliğin kurumsal yönetişim boyutuna da bu doğrultuda önemli katkı sağlıyoruz.”
Katma değeri yüksek ürün
Yatırımların katma değeri yüksek ürünleri üretmelerine olanak sağlayacağını belirten Güngör, “Yeni soğuk hadde hattımız daha teknolojik ve hızlı olacak. Bu yeni yatırımımızla ile beraber dayanıklı tüketim, otomotiv, ısıtma soğutma sektörlerinin yanı sıra inşaat sektörüne de çok daha etkin hizmet vereceğiz. Yatırımlarımız tamamladığında toplam kapasitemiz 360 bin ton seviyesinin üzerine çıkacak” diye konuştu.
Güngör, bu yıl içerisinde de ince folyo üretim kapasite ve kalite artışına yönelik yatırımlardan, hadde yağı geri dönüştürme tesisi gibi sürdürülebilirlik yatırımlarına, yeni tav fırınlarından verimlilik projelerine, dijitalleşme projelerinden döküm kabiliyetinin artırılmasına kadar bir dizi mevcut yatırım planlarının olduğunu söyledi.
Bir yanıt yazın