Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir Gezi Rehberi

Türkiye’nin en yaşanılır şehirleri arasında gösterilen Eskişehir, öğrenci kenti olarak anılmaktadır. Bu özelliklerinin yanı sıra Eskişehir, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve eğlence merkezleri ile ziyaretçilerine yılın dört mevsim keyifli bir gezi olanağı sunmaktadır. Bursa, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden hızlı tren ile kısa sürede ulaşım olanağıyla da avantaj sağlayan şehir, hem gece hem de gündüz oldukça hareketlidir. Eskişehir’de tarihi ve turistik yerler, huzur veren doğal güzellikler, eğlenceli bir gece hayatı, tadabileceğiniz şehre özel lezzetler ve katılabileceğiniz festivaller sizleri beklemektedir. 

Eskişehir Gezilecek Yerler 

Tarihi Odunpazarı Bölgesi Eskişehir’in en eski yerleşim bölgesidir. Bölgeye yapılan turizm yatırımları sonrasında şehrin en dikkat çeken yerlerinden biri olmuştur. Burada tarihi konakları, çeşmeleri ve müzeleri gezebilirsiniz. 

Odunpazarı Evleri Osmanlı Sivil Mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Dar sokakların her iki yanına konumlanmış rengarenk evler arasında, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Eskişehir Gezi Rehberi

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi şehrin Venedik’i andıran noktasıdır. Porsuk Çayı Eskişehir’in içinden geçmektedir. Yaz aylarında gondol ve bot turlarının düzenlendiği çayın çevresinde ise çok sayıda kafe ve restoran hizmet vermektedir. 

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı şehrin en popüler gezilecek yerlerinden biridir. Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Kültür Merkezi, Esminyatürk, Türk Dünyası Kültür Merkezi parkın içerisinde yer almaktadır.

Eskişehir Gezi Rehberi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmıştır. Külliye içerisinde caminin yanı sıra Lületaşı Müzesi, El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi yer almaktadır. 

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Odunpazarı bölgesinin tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Han olarak inşa edilen yapı günümüzde restore edilmiş ve el sanatları dükkanları şeklinde hizmet vermeye başlamıştır. Özellikle lüle taşından yapılan ürünler dikkat çekmektedir. 

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerinin yaptığı 200‘e yakın balmumu heykele ev sahipliği yapmaktadır. MadameTussauds Balmumu Heykel Müzeleri’ne benzemektedir. 

Kentpark Porsuk Çayı’nın kenarında kurulmuştur. Bu parkı özel kılan ise içerisinde yer alan yapay plajdır. Plajın yanı sıra içerisinde yürüyüş yolları, kafe ve restoranlar, oyun parkları yer almaktadır. 

Eti Arkeoloji Müzesi 1945 yılında kurulmuştur ve şehrin en önemli müzeleri arasındadır. Eskişehir tarihi hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenlerin oldukça dikkatini çekmektedir. 

Şelale Park adını içerisinde yer alan yapay şelaleden almaktadır. Odunpazarı’nın üst bölümünde yer alan park, kuşbakışı şehir manzarasına sahiptir. 

Taşbaşı Çarşısı şehrin tam merkezinde yer almaktadır. Eskişehir halkının genellikle alışveriş için tercih ettiği çarşı, klasik Anadolu tarzı dükkanları ile nostaljik bir atmosfer yaratmaktadır. 

İki Eylül Caddesi şehrin en kalabalık noktalarından biri olup, araç trafiğine kapalı oluşu ile rahat bir gezi deneyimi yaratmaktadır. Tramvay geçmesinden dolayı İstiklal Caddesi’ne benzetilmektedir. 

Doktorlar Caddesi de araç trafiğine kapalı caddeler arasında yer almaktadır. Porsuk Çayı’nın paralelinde yer alan cadde, kafe, restoran ve mağazalara ev sahipliği yapmaktadır. Caddede doktor muayenehanelerinin çok olmasından dolayı bu isimle anılmaktadır. 

Haller Gençlik Merkezi sebze meyve hali iken restorasyondan geçerek, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı bir alan haline getirilmiştir. Şehrin tarihi atmosferini yansıtan mimarisi ile dikkat çekmektedir. 

Alaaddin Camii 1267 yılında inşa edilmiştir. Selçuklu eserleri arasında önemli bir yere sahiptir. 

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Balmumu Müzesi’nin hemen yanında yer almaktadır. İçerisinde cam sanatçılarının özel eserleri sergilenmektedir. 

Devrim Otomobili Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobilidir. Porsuk Çayı’nın kenarında bir camekan içerisinde sergilenmektedir. 

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Sazova Parkı içerisinde yer almaktadır. Tropik Merkez, Papağan Evi ve Japon Bahçesi gibi alanlarında bulunduğu parkta, hayvanat bahçesi içerisinde penguen, lemur ve mirket gibi değişik türleri görmek mümkündür. 

ETİ Sualtı Dünyası butik bir akvaryum olup, çeşitli deniz canlılarını görme olanağı sunmaktadır. 

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Türk mimarisinde ve tarihinde öneme sahip 32 adet eserin minyatürlerinin sergilendiği alandır. 

Türk Dünyası Bilim, Kültür, Sanat MerkeziÖnemli Şahsiyetler Bölümü ile şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Mimar Sinan gibi Türk Dünyası’nda önemli şahsiyetlerin odaları gezilmekte ve balmumu heykelleri incelenebilmektedir. 

Eskişehir’de Ne Yenir?

Kasr-ı Nur Kahvaltı Evi, Odunpazarı’nda hizmet vermektedir ve 200 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Serpme köy kahvaltısı meşhurdur. 

Doyuran Kahvaltı Salonu, Eskişehir’de kahvaltı denince ilk akla gelen mekanlardan biridir. Menemeni ve bal kaymağı meşhurdur. 

Papağan Çiğ Börek 1975 yılından bu yana hizmet vermektedir. Şehrin en meşhur çiğ börekçisidir. 

Ayten Usta Gurme Butik Restoran, kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri seçenekleri ile günün her saati tercih edilen işletmeler arasında yer almaktadır. Türk ve Osmanlı mutfaklarından lezzetler sunan mekanda İspir Kuru Fasulye oldukça beğenilmektedir. 

Abdüsselam Balaban Kebap, 1938 yılından bu yana hizmet vermektedir. Yıllardır değişmeyen lezzeti ile şehrin en popüler kebapçısı olan bu mekanın lezzet sırrı, doğru et seçimi ve kemik suyudur. 

Pino, 35 yıl önce bir apartman boşluğunda başlayan serüvenini, günümüzde Eskişehir’in çeşitli noktalarında yer alan şubeleri ile devam ettirmektedir. Eskişehir’in yerli fastfood markasının en popüler lezzeti ise hamburgeridir. 

Sağlık Pide, şehrin en lezzetli pidelerini konuklarına servis etmektedir. Pide çeşitlerinin yanı sıra işletmede, döner, kebap ve lahmacun çeşitleri de yer almaktadır. 

Trakya Restaurant1946 yılındaİkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’dan Eskişehir’e göç eden bir aile tarafından açılmıştır. Şık bir akşam yemeği için tercih edebileceğiniz işletmede et, tavuk, makarna ve balık seçeneklerinden oluşan zengin bir menü mevcuttur. 

Mazlumlar Muhallebicisi, 1927 yılından bu yana değişmeyen kalitesi ile şehrin en lezzeti muhallebilerini sunmaktadır. Tamamı doğal ürünlerle hazırlanan sütlü tatlıların tamamı beğenilmektedir. 

Tanınmış Helvacı, Eskişehir’in meşhur met helvasını tadabileceğiniz en doğru adrestir. 1875 yılından bu yana aynı tadı sunmaktadır. 

Eskişehir Gece Hayatı

Gate 26, şehrin en popüler ve en hareketli gece kulüplerinden biridir. Şık ve renkli mekanda, canlı müzik programları oldukça talep görmektedir. 

Kör Kamil Meyhanesi, 1936 yılından bu yana hizmet vermektedir. Odunpazarı mevkiinde yer alan işletmede, rakı eşliğinde lezzetli mezeleri tadarken, kaliteli müzik eşliğinde keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. 

Twentysix-Cafe Bar lüks ve ferah atmosferi ile hem şehir halkının hem de turistlerin gözde mekanları arasında yer almaktadır. Ünlü sanatçılar burada sahne almaktadır. 

222 Park OneNight, şehrin en meşhur eğlence mekanları arasında yer almaktadır. Ses kalitesi ve DJ müzik performansları ile dikkat çekmektedir. 

Buda Club, farklı dekorasyonu ve birbirinden özel eğlenceleri ile dikkat çekmektedir. 

Eskişehir Festivalleri ( Etkinlikleri ) Ve Eskişehir’e Ne Zaman Gidilmeli?

Uluslararası Eskişehir Dans Festivali, Şubat ayında gerçekleştirilmektedir. Yerli ve yabancı pek çok dansçının katılımı ile gerçekleşen organizasyonda, salsa ve bachata gibi Latin danslarından hip hop dans türüne kadar pek çok farklı tarz yer almaktadır. 

Sivrihisar Dövme Sucuk Festivali de Şubat festivalleri arasında yer almaktadır. Festival kapsamında çeşitli gösterilerin yanı sıra ünlü sanatçıların konserlerine yer verilmektedir. Adını dövme sucuktan alsa da organizasyonda bu ürünün yanı sıra farklı yöresel ve organik ürünler tadılabilmektedir. 

Amatör Caz Müzisyenleri Festivali, her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. Anadolu Üniversitesi Caz Kulübü ve Genç Cazcılar Grubu iş birliğiyle düzenlenen festivalde, Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar performanslarını sergilerken, atölye çalışmaları, söyleşiler ve fotoğraf sergileri ile renkli anlar yaşanmaktadır. 

Eskifest, her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Şehrin en popüler festivallerinden biri olan Eskifest kapsamında 20’yi aşkın isim ve grup 3 gün boyunca sahne almaktadır. 

Rotary Tiyatro Festivali de Nisan ayında düzenlenmektedir. Haldun Dormen gibi usta oyuncuların oyunları festival kapsamında sahnelenmektedir. 

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Eskişehir Şehir Tiyatrosu sahnelerinde ve açık alanlarda sahnelenen tiyatro oyunları ile çocuklara ve gençlere tiyatro alışkanlığı aşılanmaktadır. 

Uluslararası Yunus Emre Kültür Haftası Mayıs ayı etkinlikleri arasında yer almaktadır. Yunus Emre’nin anıldığı organizasyonda, film gösterimleri, fotoğraf sergisi, söyleşiler, şiir dinletisi, sahaf festivali de gerçekleşmektedir. 

Uluslararası Sokak Festivali, her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. “Sokakta hayat var!” sloganı ile gerçekleşen festivalde, müzik, dans, çeşitli el sanatları atölyeleri ile eğlence dolu anlar katılımcıları beklemektedir. 

Eskişehir Opera ve Bale Günleri, Mayıs ayında sanatseverlere eşsiz anlar yaşatmaktadır. Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen organizasyonda, 10 gün boyunca bale ve opera performansları sahnelenmektedir. 

Bahar Çiçekleri Sanat ve Kültür Festivali, her yıl Mayıs ayında Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşmektedir. Han Belediyesi ile Rekreasyon Derneği iş birliğinde gerçekleşen festivalde, yöresel yemek tadımları ve el sanatları atölyeleri yer almaktadır. 

Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri, her yıl Haziran ayında Sivrihisar ilçesinin Nasreddin Hoca Mahallesi’nde gerçekleşmektedir. Halk oyunları gösterileri ve yemek ikramları yer almaktadır. 

Uluslararası Ahşap Heykel Festivali, her yıl Odunpazarı ilçesinde Haziran ayında düzenlenmektedir. The Voice Of TheWood sloganı ile gerçekleşen organizasyonda, serginin yanı sıra topaç çevirme ve tornet gibi etkinlikler dikkat çekmektedir. 

Velesbid Bisiklet Evi Festivali, her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir. 3 gün süren festivalde, farklı rotalarda bisiklet turları gerçekleşmektedir. 

Lüle Taşı Festivali, her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. “Deniz Köpüğü” sloganıyla gerçekleşen organizasyonda lületaşıyla ilgili paneller, atölye çalışmaları ve sergilerin yanı sıra konserler verilmektedir. 

Sivrihisar Hava Yarışları da Temmuz etkinlikleri arasında yer almaktadır. 4 kategoride 20’yi aşkın pilotun yarıştığı organizasyon nefes kesen anlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Tepebaşı MusaözüMotofest, her yıl Temmuz ayında motosiklet tutkunlarını bir araya getirmektedir. Yarışların yanı sıra keyifli ve eğlenceli konserler organizasyon takvimi içerisinde yer almaktadır. 

Uluslararası Cam Festivali, her yıl Eylül ayında gerçekleştirilmektedir. Yalnızca Türkiye’den değil, dünyadan da cam sanatçılarının katılım sağladığı festival el sanatları severlere özel anlar yaşatmaktadır. 

Milyonfest Eskişehir, şehrin en hareketli ve en eğlenceli festivallerinden biridir. Türkiye’nin farklı noktalarında her yıl farklı tarihlerde gerçekleşen festivalin Eskişehir ayağıdır. 4 gün boyunca çeşitli sanatçıların ve grupların sahne aldığı festivalde kamp olanağı da yer almaktadır. 

OldTown Festival, her yıl Ekim ayında gerçekleşmektedir. Güçlübey Çiftliği‘nde düzenlenen festivalde, ünlü rock sanatçıları ve grupları sahne almaktadır. 

Uluslararası Eskişehir Film Festivali, her yıl Kasım ayında gerçekleşmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi iş birliği ile düzenlenen festivalde, film gösterimleri, sergiler, söyleşiler ve sinema dersleri yer almaktadır. 

Tüyap Kitap Fuarı, Türkiye’nin pek çok şehrinde olduğu gibi Eskişehir’de de düzenlenmektedir. Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi’nde Aralık ayında gerçekleşen fuarda, yazarlar, okurlar ve yayıncılar buluşmaktadır. 

Eskişehir’de sert karasal iklim hakimdir. Yaz mevsimlerinin sıcak geçtiği şehirde, kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Aralık ayında kar yağma ihtimali yüksektir. Eskişehir’e gitmek için en uygun aylar, Haziran – Temmuz – Ağustos ayları olmaktadır. İklimsel koşulların yanı sıra şehir, yılın dört mevsimi birbirinden güzel manzaralara bürünmektedir ve her mevsim hareketlidir. Kültür sanat etkinlikleri yönünden de oldukça zengin alternatiflere sahip olan şehirde, yılın her ayı, birden çok festival düzenlenmektedir. 

Konaklamanız İçin Eskişehir’in Popüler Otelleri

Eskişehir Polis Evi Zafer Havaalanı’na 81 km mesafededir. 44 odaya sahip tesis konuklarını oda kahvaltı konseptinde ağırlamaktadır. https://otelleri.net/eskisehir-polis-evi

Park Dedeman Eskişehir Eskişehir Otogarı’na 7 km,Anadolu Havalimanı’na ise 12 km mesafede yer almaktadır. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren tesisin, 129 odası bulunmaktadır. Hem iş hem de turistik amaçlı Eskişehir ziyaretlerinde tercih edilen otelin 6 adet toplantı salonu ve SPA merkezi hizmet vermektedir. https://otelleri.net/turunc-otel-eskisehir

Anemon Eskişehir Eskişehir il merkezine 7 kilometre, Eskişehir Otobüs Terminali’ne ise 9 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 174 şık ve konforlu odaya sahip tesis, oda kahvaltı konseptinde konuklarını ağırlamaktadır. Tesis bünyesinde açık – kapalı yüzme havuzları, 6 adet toplantı salonu ve 2 adet a la carte restoran hizmet vermektedir. https://otelleri.net/anemon-eskisehir

ibis Eskişehir Eskişehir Havalimanı’na 9 km mesafede yer almaktadır. Sadece oda konseptinde hizmet veren tesiste, 108 oda ve 1 adet restoran bulunmaktadır. https://otelleri.net/ibis-otel-eskisehir

Abacı Konak Otelhavaalanına 8 km, Eskişehir’e 1 km mesafede yer almaktadır. 70 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konsepti sunmaktadır. Tesis bünyesinde Türk ve dünya mutfaklarından seçkin lezzetler tatmanız için 3 adet a la carte restoran hizmet vermektedir. https://otelleri.net/abaci-konak-otel


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir